DALL-E:n sovinismi on yhteiskunnallinen ongelma


Olen käyttänyt DALL-E tekoälyohjelmaa kuvien tekemiseen. Olemme tehneet yhdessä 46 erillistä projektia, missä olemme luoneet kuvia joko blogiini tai johonkin tekemääni mainokseen. Enimmäkseen olen ollut erittäin tyytyväinen tehtyihin kuviin. Kuitenkin, viime aikoina minua on alkanut ärsyttämään se, miten DALL-E luo miehen kuvan, aina kun kyse on asiantuntijuudesta.

 

Kokosin muutamia esimerkkejä DALL-E:n kanssa käymistäni keskusteluista ja sen tekemistä kuvista. Mitään noista en julkaissut tuollaisenaan, vaan viilasimme niitä paljon ennen lopullista julkaisua. Laitan linkit myös tuonne joukkoon, jo julkaistuihin blogeihin, niin voit käydä halutessasi katsomassa lopullisia kuvia. Tässä nämä esimerkit: 


Case 1: Tietokirjailija on mies

 

Prompti: Voitko tehdä vaakakuvan, missä tietokirjailija pohtii minkä näkökulman hän tekstiinsä valitsee. Kuva voisi olla vähän rosoisella tyylillä tehty. Pöydällä voisi olla kirjapinoja.

 

Case 2: Tutkija on mies 

 

PromptiOlen kirjoittanut blogin otsikolla "Teho irti tapahtumista tarkkailututkimuksen avulla". Siinä annetaan vinkkejä siitä, miten tuo tutkimus kannattaisi järjestää. Ajattelen, että tapahtuma voisi olla vaikka messut tms. Millaista kuvaa ehdottaisit? Vaakakuva.


Case 3: Poliitikko, jota fanitetaan, on mies

 

Prompti: Olen kirjoittamassa blogia poliittisesta fanittamisesta. Voitko tehdä kuvan poliitikosta ja hänen faneistaan. Vaakakuva. 

Case 4: Toimitusjohtaja on mies 

 

Prompti: Olen kirjoittamassa blogiini siitä, mitä yritysjohdon kannattaisi ottaa huomioon, kun tekoäly muuttaa maailmaa. Kuvassa toimitusjohtaja voisi katsella miettiväisenä tietokonettaan. 

 

Case 5: Upea vaaliehdokas on mies 

 

Prompti: Tarvitsen blogiini kuvan, missä äänestäjä ja ehdokas tapaavat virtuaalitodellisuudessa. Ehdokas on yliluonnollisen säteilevä ja äänestäjä on hyvin vaikuttunut. Tyyli on skandinaavinen. 

 

 

Ei ole todellakaan hyvä asia, jos tekoäly määrittää asiantuntijaksi lähtökohtaisesti aina miehen. Ensinnäkään se ei pidä paikkaansa ja toiseksi emme halua tekoälyä tukemaan patriarkaalista maailmankuvaa. Meidän pitäisi olla menossa kohti tasa-arvoisempaa maailmaa, eikä ottaa takapakkia tekoälyn avustamana. 

Kysytäänpä mitä mieltä tekoäly itse (eli ChatGPT) on tästä 

 

Minä: Hei. Olen käyttänyt DALL-Ea apuna kuvien luomisessa. Kuvat ovat upeita ja olen enimmäkseen niihin tyytyväinen. Olen kuitenkin huomannut, että aina kun pyydän kuvaa asiantuntijasta, se tekee kuvan miehestä. MP tästä?

 

Aluksi tulee vähän itsestäänselvyyksiä, eikä Chat GPT hiffaa ongelmaa. 

 

ChatGPT: Hei! On hienoa kuulla, että olet ollut tyytyväinen DALL-E:n luomiin kuviin. Huolesi siitä, että asiantuntijakuvat tuottavat pääasiassa mieshahmoja, voi johtua siitä, miten kuvauspyyntösi on muotoiltu tai kuinka DALL-E:n koulutusdata on painottunut. Jotta voimme varmistaa monipuolisemman ja tarkoituksenmukaisemman kuvan tuottamisen, kannattaa määritellä kuvapyynnössä tarkemmin haluttu hahmo, mukaan lukien sukupuoli tai muut erityispiirteet, jotka haluat kuvassa näkyvän. (Lyhensin tästä loput löpinät pois, toistoa).

 

Täsmennän ongelmaa seuraavaksi: 

 

Minä: Joo, toki saan naisen kuvan, jos sitä erikseen pyydän. Mielestäni kuitenkin tämä viitteenomainen miehisyys on ongelma, sillä monet ihmiset käyttävät tekoälyä, eivätkä ajattele asiaa. Normi siitä, että miehet ovat asiantuntijoita vahvistuu tekoälyn aikakaudella.

 

Nyt vihdoin ChatGPT herää moralisoimaan. Tämä on sen verran hyvä ja kiinnostava vastaus siltä, että laitan lyhentämättömänä: 

 

ChatGPT: Tuo on erittäin tärkeä ja arvokas huomio. Tekoälyn, kuten DALL-E:n, käytössä on todellakin riski vahvistaa olemassa olevia stereotypioita ja ennakkoluuloja, mikäli niitä ei aktiivisesti pyritä tunnistamaan ja korjaamaan. Koulutusdata, jolla tekoälyt kuten DALL-E on opetettu, heijastaa usein yhteiskunnan historiallisia ja kulttuurisia asenteita, mikä voi johtaa automaattisiin oletuksiin, kuten olettamaan asiantuntijan olevan mies.

 

ChatGPT: Tässä muutamia tapoja, joilla voimme pyrkiä vähentämään tällaisia vinoumia ja edistää inklusiivisempää kuvastoa:

 

1.     Tietoinen pyyntöjen muotoilu: Kuten mainitsit, pyytämällä erikseen naispuolisia asiantuntijoita tai määrittelemällä tarkemmin hahmon ominaisuuksia, voi auttaa luomaan monipuolisempaa kuvastoa.

2.     Koulutus ja tiedostaminen: Valistaminen tekoälyn käyttäjille siitä, miten ennakkoluulot voivat vaikuttaa generoituihin kuviin ja kehottaminen heitä harkitsemaan tasa-arvoisempia ja monimuotoisempia representaatioita.

3.     Datan monipuolistaminen: Tekoälyn kehittäjät voivat työskennellä sen eteen, että koulutusdata on monimuotoisempaa ja edustavampaa, mikä auttaisi vähentämään vinoumia tuotetuissa kuvissa.

4.     Tekoälyn kehityksen eettiset periaatteet: Kehittää selkeitä eettisiä ohjeistoja ja standardeja tekoälyn käytölle, jotka ottaisivat huomioon sukupuolten tasa-arvon ja muut sosiaaliset ulottuvuudet.

 

ChatGPT: Aktiivisella pohdinnalla ja tekoälyn käytön eettisten näkökulmien esille tuomisella voimme pyrkiä muokkaamaan teknologian kehitystä tavalla, joka edistää tasa-arvoisempaa ja oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Jokainen tekoälyn käyttäjä voi myös omalta osaltaan vaikuttaa näihin normeihin tietoisilla valinnoilla ja pyynnöillä.

 

Kerron, ottavani koppia kohdasta kolme ja kirjoittavani aiheesta blogiini. ChatGPT pitää tätä hyvänä ajatuksena. Minulla on siis tekoälyn siunaus tälle blogilleni . Toivon aiheesta laajaa keskustelua, jotta tekoälyn käyttäjät pysyisivät valppaana, eivätkä vahvistaisi vahingossa patriarkaalisia normeja.


***


Jos sinua kiinnostaa katsoa, miten kuvat kehittyivät noista ensimmäisistä ehdotuksista, niin tästä löytyy linkit yllä mainittujen valmiiden projektien lopullisiin kuviin ja postauksiin: 


Tietokirjailija on mies

Tutkija on mies

 Poliitikko, jota fanitetaan on mies


 

Kommentit