Harold Fryn ja Miss Queenie Hennessyn valinnat Rachel Joycen kirjoissa


Harold Fry ja Queenie Hennessy olivat vuosien ajan työkavereita ja läheisiä ystäviä. Heidän tiensä kuitenkin erkanivat ajan saatossa, ja yhteydenpitokin hiipui pikkuhiljaa. Vaikka etäisyys kasvoi, heidän välillään säilyi vahva tunneside. Kun Queenie sairastui vakavasti, heidän polkunsa kohtasivat jälleen. Vuonna 2012 julkaistu Rachel Joycen teos "The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry" (suom. Harold Fryn odottamaton toivioretki) kertoo tarinan Haroldin näkökulmasta, ja kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt "The Love Song of Miss Queenie Hennessy" (suom. Miss Queenie Hennessyn rakkauslaulu) kertoo tarinan Queenien näkökulmasta. On todella kiinnostavaa lukea sama tarina kahdesta eri vinkkelistä. Tässä kirjoituksessa tarkastelen näiden kirjojen kahta kiinnostavinta ja olennaisinta päätöstä. (Jos et ole kirjoja lukenut, suosittelen lukemaan ne ensin, sillä tässä tulee juonipaljastuksia). 

 

Haroldin päätös lähteä kävelemään

 

Jo eläkkeellä oleva Harold Fry asuu vaimonsa kanssa englantilaisella pientaloalueella. Päivät kuluvat nurmikkoa leikaten, teetä juoden ja naapureiden kanssa seurustellen. Eräänä päivä Harold saa kirjeen entiseltä työkaveriltaan Queenielta, joka on sairastunut vakavasti. Harold päättää lähettää Queenielle kirjeen, mutta vieressään kirjettä postiin, hän päättää, ettei laitakaan kirjettään ensimmäiseen postilaatikkoon. Eikä toiseenkaan. Haroldin mielessä kehkeytyy ajatus kirjeen viemisestä henkilökohtaisesti perille. Tuntuu tärkeältä kävellä koko matka Etelä-Englannista Skotlannin liepeille, siitäkin huolimatta, että matkaa on noin 1000 mailia. Tämä spontaani päätös kumpuaa jostain syvältä Haroldin sisältä ja sen myötä Harold tuntuu heräävän elämään ihan uudella tarmolla. Matkallaan hän kohtaa monia ihmisiä, kokee uusia asioita, ja pohtii elämäänsä ja tunteitaan.

 

Kirjan lopussa Harold Fry saapuu viimein Queenie Hennessyn luokse. Matka on ollut pitkä ja raskas, mutta hän on sinnikkäästi jatkanut loppuun saakka. Kun Harold viimein saapuu Queenien luo, hän huomaa, että Queenie on todella heikossa kunnossa ja käytännössä tajuton. Vaikka Harold ei pysty enää kommunikoimaan Queenien kanssa, hän jää tämän luokse ja tuntee, että hänen läsnäolonsa on merkityksellistä. Vaikka tapaaminen ei ehkä sujunut kuten Harold oli toivonut, hän uskoo, että hänen symbolinen eleensä (kävely) on ainoita asioita, millä hän pystyy ilmaisemaan mitä ystävyys Queenien kanssa hänelle todella merkitsee. Hänen vaivannäkönsä symboloi niin Queenille kuin Haroldille itselleenkin heidän ystävyytensä syvyyttä. Harold tuntee, että matka on auttanut häntä ymmärtämään itseään ja hän löytää lohtua siitä, että hän oli Queenien lähellä tämän viimeisinä hetkinä.

 

Queenien päätös olla kertomatta Haroldille rakkaudestaan

 

Queenie Hennessyllä on ollut salaisuus, joka on vaivannut häntä vuosien ajan. Hänellä on ollut tunteita Haroldia kohtaan, mutta hän on aina salannut ne. Päätös olla paljastamatta tunteitaan Haroldille, on vaikuttanut Queenien elämään suuresti. Kun Queenie lopulta päättää kertoa Haraldille kaiken, alkaa jo olla liian myöhäistä.

 

Kun Queenie Hennessy tiesi, ettei hänellä ollut enää paljoa aikaa jäljellä, hän päätti kirjoittaa kirjeen Harold Frylle. Kirjeessään hän paljastaa tunteensa ja rakkauden, jonka hän on aina tuntenut Haroldia kohtaan. Kirjettä laatiessaan Queenie käy läpi elämänsä vaiheet ja pääsee vihdoin eroon pitkäaikaisesta salaisuuden taakastaan. Kirjoittaminen on terapeuttista, koska vihdoin tulee sanottua kaikki sanomatta jääneet sanat. Kirje on eräänlainen anteeksipyyntö ja lopullinen hyvästijättö. Queenielle on tärkeää, että Harold saa lopulta tietää totuuden hänen tunteistaan. 

 

Kun Queenie ja Harold työskentelivät samassa työpaikassa Queenie ei uskaltanut paljastaa tunteitaan Haroldille, koska hän pelkäsi, että niiden tunnustaminen voisi muuttaa heidän ystävyyssuhdettaan. Ehkä hän myös pelkäsi, että kertomalla tunteistaan, hän saattaisi menettää Haroldin kokonaan. Queenie pelkäsi myös hylätyksi tulemista. Nämä pelot ovat ymmärrettäviä, mutta samalla traagisia, sillä niiden takia hän luopui rakkauden mahdollisuudesta. 

 

Queenie Hennessyn tarina on kiehtova kuvaus siitä, miten elämä ei aina etene haluamallamme tavalla. Queenien tarinassa kaihoisinta ja kiehtovinta on se, ettei hän edes yrittänyt saada Haroldia itselleen.  

 

Päätösten tarkastelua

 

Harold Fryn ja Queenie Hennessyn tarina muistuttaa meitä siitä, että vaikka jotkut tekemämme päätökset saattavat vaikuttaa mitättömän pieniltä, niillä voi olla valtavan suuria vaikutuksia. Heidän tarinansa on koskettava kuvaus elämänvalinnoista. Kumpikaan heidän tekemistään suurista päätöksistä ei ole tyypillinen. Meillä on tapana olettaa, että jos ihmiset jotain oikein kovasti haluavat, niin he tekevät kaikkensa saadakseen haluamansa. Queenien päätös ei sovi tähän kuvioon. Ihmiset eivät myöskään tyypillisesti lähde kävelemään pitkiä matkoja vain tehdäkseen symbolisen eleen. Harold Fryn ja Miss Queenie Hennessyn tarina käsittelee täyttymättömiä unelmia, katumista ja ystävyyden voimaa.

 

Suosittelen näitä kirjoja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita koskettavista ja mieleenpainuvista tarinoista, joissa pohditaan elämän merkitystä, rakkauden voimaa ja ihmisten välisiä suhteita. Kirjat herättävät lukijan pohtimaan myös oman elämänsä valintoja.  

 

Ps. Ensimmäisestä kirjasta on tehty elokuva ”Harold Fryn toiveikas taival” vuonna 2023 ja se kertoo tarinan Haroldin näkökulmasta. 

 

Kirjat: 

Rachel Joyce (2012): Harold Fryn odottamaton toivioretki, alunperin: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry

 

Rachel Joyce (2014): Miss Queenie Hennessyn rakkauslaulu, alunperin: The Love Song of Miss Queenie Hennessy

 

ps. Jos haluat lukea perinteisemmän kirja-arvion, käy kurkkaamassa esimerkiksi tämä Lumiomena -blogin kuvaus: 

http://luminenomena.blogspot.fi/2014/06/rachel-joyce-harold-fryn-odottamaton.html

Kommentit