Miten ChatGPT olisi neuvonut Riikka Purraa kirjoittamaan paremman anteeksipyynnön


Jutustelin ChatGPT:n kanssa Riikka Purran anteeksipyynnöstä ja siitä mitä ehkä olisi kannattanut anteeksipyynnössä kirjoittaa. Vaikuttaa nyt vahvasti siltä, ettei anteeksipyyntö ollut opposition mielestä riittävä ja siksi kysyin tekoälyltä ihan uteliaisuudesta, miten olisi kannattanut pyytää anteeksi. Olen aika lailla mykistynyt neuvoista. Oli nimittäin todella hyviä. 

 

Kysyin ChatGPT:ltä näin: 

 

Suomen valtiovarainministeri jäi kiinni siitä, että hän on kirjoittanut rasistisia kommentteja 15 vuotta sitten. Aluksi hän ilmoitti, ettei aio pyytää anteeksi vanhoja juttuja, mutta muutti sitten mielensä. Riikka Purra pyysi anteeksi sanoen aiempia kommenttejaan typeriksi ja kirjoittaa: "Pyydän anteeksi 15 vuoden takaisia typeriä somekommenttejani ja niistä ymmärrettävästi aiheutunutta haittaa ja mielipahaa. En ole täydellinen ihminen, olen tehnyt virheitä". Lisäksi hän sanoo: "Ilmaisin tuolloin itseäni tavoilla ja sanoilla, joita en nykyään mitenkään hyväksy enkä käyttäisi." Tämä ei riittänyt, puuhataan epäluottamuslausetta. Millainen anteeksipyyntö Purran pitäisi kirjoittaa?

 

Se (vai hän?) vastasi näin: 

 

On tärkeää huomata, että vaikka olen tekoäly, en ole tunteva olento ja minulla ei ole henkilökohtaista mielipidettä. Kuitenkin, yleisesti ottaen, hyvä anteeksipyyntö koostuu useista tärkeistä elementeistä. Tässä on muutamia asioita, joita Riikka Purran voisi harkita ottaessaan huomioon anteeksipyynnön sisällön:

 

1.     Rehellisyys: On tärkeää olla rehellinen ja avoin anteeksipyynnössä. Purran tulisi myöntää selkeästi tekemänsä virhe ja ilmaista vilpittömästi pahoittelunsa.

2.     Vastuu: Anteeksipyynnössä on tärkeää ottaa vastuu omista sanoistaan ja niiden mahdollisista haitallisista vaikutuksista. Purran tulisi osoittaa, että hän ymmärtää kommenttien vakavuuden ja ottaa vastuun siitä.

3.     Empatia: Purra voisi osoittaa empatiaa niitä kohtaan, jotka ovat loukkaantuneet hänen kommenteistaan. Hän voi ilmaista aitoa ymmärrystä siitä, miten hänen sanansa ovat voineet aiheuttaa haittaa ja pahoittelua.

4.     Muutos: Anteeksipyynnössä Purra voisi korostaa sitä, että hän on kasvanut ja kehittynyt sen jälkeen, kun hän kirjoitti kyseiset kommentit. Hän voisi tuoda esille, miten hänen näkemyksensä ja arvonsa ovat muuttuneet ja kuinka hän pyrkii olemaan parempi ihminen.

5.     Sitoutuminen: Purra voi kertoa, mitä hän aikoo tehdä konkreettisesti asian korjaamiseksi ja miten hän pyrkii edistämään tasa-arvoa ja kunnioitusta yhteiskunnassa.

 

On tärkeää huomata, että anteeksipyyntö ei aina riitä, ja jokainen tilanne on erilainen. Ihmiset voivat reagoida eri tavoin anteeksipyyntöön, ja on tärkeää kunnioittaa ja kuunnella niitä, jotka tuntevat olonsa loukatuiksi tai joiden luottamus on vahingoittunut.

 

Pohdittavaa: 

 

Tämä herättää niin paljon ajatuksia, etten oikein edes tiedä mistä aloittaa. On ihan mahtavaa, että tekoäly toimii näin hienosti ja pystyy auttamaan meitä ihmisiä huomioimaan monenlaisia näkökulmia ja ehkä myös ilmaisemaan itsemme selkeämmin. Olen tätä jo ehtinyt odottaa ja nyt kuitenkin tuntuu silti, että tämä tulee liian nopeasti; emme taida olla tähän muutokseen vielä valmiita. Tämä muuttaa niin monta asiaa, ettei sitä ole helppoa edes käsittää. Monissa kirjallista ilmaisua vaativissa ammateissa tekoäly pystyy jatkossa korvaamaan ihmisen ainakin osittain. Tässä Purran tapauksessa tulee mieleen poliittiset avustajat ja puheenkirjoittajat. Toki tekoäly on jo jonkin aikaa auttanut journalisteja juttujen teossa. 

 

Purran anteeksipyynnöstä sinänsä olen tekoälyn kanssa samaa mieltä, ei oikein riitä, että pyytää anteeksi typeriä kommentteja (kohta 1 yllä). Vastuuta hän ei selkeästi ota (kohta 2), vaan toteaa olevansa vain ihminen, joka tekee virheitä. En tunnista myöskään empatiaa (kohta 3). Muutos tulee esiin siinä, ettei hän enää hyväksy moista ja sanoutuu irti aiemmista kirjoituksistaan (kohta 4). Ehkäpä olisi vielä selkeämmin voinut kirjoittaa miksi muutos on tapahtunut. Vai johtuuko se vain siitä, että nyt on eri asemassa kuin ennen? Myös kohta 5 jää uupumaan. 

 

On tietenkin kokonaan eri asia, olisiko minkäänlainen anteeksipyyntö ollut riittävä oppositiolle, vai olisiko joka tapauksessa puuhattu epäluottamuslausetta.   

Kommentit