Kohtalokas avioliittopäätös kirjassa ”Traktorien lyhyt historia ukrainaksi”


Vuonna 2005 ilmestyneessä Marina Lewyckan esikoisromaanissa kuvataan leskeksi jääneen iäkkään ukrainaismiehen elämää Britanniassa. Hän oli perheensä kanssa paennut Stalinin vainoja Britanniaan. 84-vuotiaana hän rakastuu 36-vuotiaaseen ukrainalaiseen Valentinaan. Harmi vaan, ettei Valentina jaa samaa tunnetta, vaikka naimisiin hän kyllä haluaa. Valentina on onnenonkija, jonka tarkoituksena on saada jäädä länteen ja rikastua. Uhkea Valentina täyttää kaikki itänaisille tyypilliset stereotypiat blondeine hiuksineen ja korkeine korkoineen. 

 

Avioliittopäätös sysää liikkeelle monenlaisia tapahtumaketjuja ja vaikutta todella monen ihmisen elämään. Leskimiehelle päätös osoittautuu aika lailla huonoksi, mutta säilyttääkseen itsekunnioituksensa ja arvokkuutensa muiden silmissä hän pitää pitkään kiinni siitä ajatuksesta, että päätös oli hyvä.  Hän paisuttelee avioliiton hyviä puolia ja vähättelee huonoja. Sama ilmiö on tyypillistä monissa kuluttajina tekemissämme päätöksissä. Emme halua jälkikäteen myöntää tehneemme huonoja ratkaisuja. 

 

Leskimiehen tyttärillekin isän avioliittopäätöksellä on suuria seurauksia. Vaikka he ovat riidelleet vuosikausia, he yhtäkkiä löytävät toisensa samasta veneestä. Kumpikin on huolissaan isän hyvinvoinnista ja ehkä vähän myös harmissaan vaatimattoman – lähes pelkästään tunnetasolla arvokkaan – perinnön tuhoutumisesta. Molemmat joutuvat järjestelemään uudelleen ajatuksensa maahanmuuttajista, Ukrainasta, toisistaan, isästään, muistoistaan, mielipiteistään ja omasta identiteetistään. 

 

Miten traktorit tähän liittyvät? Kaiken hässäkän ja tunnekuohun keskellä leskimies kirjoittaa kirjaa traktorien historiasta Ukrainassa. Kirjoitusprosessin kuvauksen ja äänenluvun kautta saadaan taustoitettua hienosti Ukrainasta Britanniaan muuttaneiden ihmisten mielenmaisemaa ja kaipuuta johonkin mitä ei enää ole. Kirjassa käsitellään yleisellä tasolla Euroopan historiaa ja vähän syvällisemmin Ukrainan historiaa; nälänhätää, maatalouden kollektivisointia, toista maailmansotaa ja pakolaisuutta. Ukrainan historiasta löytyy myös selitys tyttärien väliselle kitkalle. Vaikka ikäeroa ei ole kovinkaan paljon, he ovat syntyneet ihan erilaiseen maailmaan. Toinen syntyi ennen toista maailmansotaa nälänhädästä kärsivään Ukrainaan ja toinen rauhan aikana Britanniaan. Vaikka molemmat syntyivät samaan perheeseen, eri lapsuustaustojen takia toisen ymmärtäminen on lähes mahdotonta. 

 

Koko ”Traktorien lyhyt historia ukrainaksi” käsittelee oikeastaan tätä yhtä ainoaa päätöstä ja sen seurauksia. Kirja on mainio ja hauska ihmissuhdekuvaus ja suosittelen sitä kaikille vähän erilaista, jossain määrin historiaa sisältävää, mutta kevyehköä lukemista kaipaaville.  

Kommentit