Miten urheilufanit valitsevat lempijoukkueensa?

Kuva Porin torilta Ässien voitettua suomenmestaruuden 2013

Urheilun seuraaminen on paljon kiinnostavampaa jos on jokin suosikkiurheilija tai suosikkijoukkue, jonka toivoo voittavan. Mitä enemmän urheilijoista tietää, sitä helpompaa on valita kenestä pitää ja kenen toivoo voittavan. Fanittaminen menee paljon pidemmälle: se on pitkäaikaista ja vaikuttaa vahvasti tunnetasolla. Lempijoukkueen valinta voi perustua jonkun pelityylin ihailuun, lapsena lahjaksi saatuun fanituotteeseen tai se voi jopa kulkea sukuperintönä. Selvitin Olutta ja urheilua –tutkimuksessa sitä miten lempijoukkue valitaan.

Suurella osalla urheilua edes silloin tällöin seuraavista ihmisistä oli jokin lempijoukkue, sillä vain  28% sanoi, ettei heillä ollut lempijoukkuetta tai että heidän lempijoukkueensa oli Leijonat. Lempijoukkueiksi mainittiin jääkiekon SM-Liigajoukkueita, muita kotimaisia ja ulkomaisia jääkiekkojoukkueita, jalkapallon kotimaisia ja ulkomaisia joukkueita ja monia muita joukkueita. Riippumatta siitä, mikä oli lempijoukkue, ihmisiltä kysyttiin miksi he olivat valinneet juuri sen joukkueen. Täsmällisemmin sanottuna ihmisiltä kysyttiin: ”Osaatko sanoa, miksi tykkäät juuri tuosta joukkueesta (voit valita monta)?”.

Ylivoimaisesti kaikkein määräävin tekijä lempijoukkueen valinnassa on suhde paikkakuntaan. Paikkakuntasuhde oli tärkeä 51% lempijoukkueen valinnoista. Toiseksi tärkein tekijä on joukkueen menestys (27%). On tietenkin mukavampaa ja palkitsevampaa ihailla ja fanittaa menestyvämpiä joukkueita kuin sellaisia, jotka koko ajan häviävät. Jotkut ovat tosin sitä mieltä, että todelliseen fanittamiseen ei menestys vaikuta. Nämä viimeksi mainitut ehkä selittävät omaa fanittamistaan mielellään pelityylillä (21%) tai taitavalla yksittäisellä pelaajalla (14%). Jotkut fanitukset kulkevat sukuperintönä (20%) ja osaa inspiroi kannattajajoukko (9%) tai fanituotteet (8%). Joukkueen kannattaminen saattaa myös symboloida tärkeitä asioita (15%).




Fanittaminen voi lähteä liikkeelle ihan pienistä asioista. Eräs vastaaja kertoi, että ”Tykkään Bayern Munchenistä, koska 1974 saksa voitti maailmanmestaruuden olin silloin 7 ja suurin osa pelaajista tuli Bayern Munchenistä”. Menestyksen lisäksi ihmisten sympatiat voi saada puolelleen, jos on altavastaaja: ”Muistan kun teinityttönä Pelicans (kotijoukkueeni) kamppaili Kärppiä vastaan Liigaan pääsyssä. Monet paikallaolijat inhosivat Kärppiä, mutta itseeni se taisteluasenne teki vaikutuksen ja sen jälkeen olen kannattanut heitä. Pidän altavastaajien kannattamisesta yleensä ja sitä Kärpät oli alkuun, kun Liigaan pääsivät, nykyään yksi parhaista”. Yksittäinen pelaaja voi aikaansaada fanituksen: ”Olen jo 40 vuotta kannattanut Tapparaa. Marjamäki oli idolini ja siitä se lähti. Nyt asun Tampereella ja edelleen Tappara on terästä.” tai ”Tykkään Bayern Munchenistä, koska heillä on hyvännäköinen maalivahti”. Joku oli vielä laajakatseisempi, koska kertoi tykkäävänsä kaikista joukkueista, joissa on naisia. Osaa fanituksista ei voi selittää ”Tykkään Detroit Red Wingsistä, koska lapsuudesta saakka olen pitänyt joukkueesta jotenkin alitajuisesti”. Sosiaalinen painekin voi vaikuttaa fanisuhteen syntyyn: ” Tuttavapiirissäni ollut aina paljon kärppäfaneja, kun Oulussa olen asunutkin suurimman osan elämästäni”. Tai sitten joukkue vaan tuntuu omalta: ”Tykkään Hifkistä, koska se on perinteikäs "tavallisten" ihmisten joukkue”.


Kommentit