Valitsisinko Facebook-profiilikuvaani Ranskan lipun?Moni Facebook-käyttäjä on viime päivinä vaihtanut profiilikuvakseen Ranskan lipun väreissä olevan kuvansa. Profiilikuvaa vaihtamalla osoitetaan sympatiaa Ranskalle ja otetaan kantaa terrorismia vastaan. Toisaalta halutaan myös viestittää, että on huomannut uutisen ja järkyttynyt siitä. Koska nämä ovat kiistatta hyviä asioita, voidaan ihmetellä miksi sitten kaikki eivät ole vaihtaneet profiilikuviaan. Ei ole epäselvää kenen puolella tulisi olla. Terroriteot poikkeavat muusta sodankäynnistä siinä, että kun muissa sodissa on usein epäselvää kumpi on paha ja kumpi hyvä (molemmat yleensä tekevät jossain määrin pahoja tekoja), terroriteoissa ei ole mitään epäselvää. On absoluuttista pahaa ja absoluuttista hyvää. Profiilikuvien vaihtamattomuuteenkin on silti hyviä syitä. Kyseessä on siis mielenkiintoinen päätöksentekotilanne, jossa on monia aspekteja.


Miksi valita profiilikuvaan Ranskan lippu


Hyviä syitä profiilikuvan vaihtoon on monia. Voimme osoittaa sympatiaa ranskalaisille ja kertoa omasta järkytyksestämme. Koska emme kovin konkreettisia tekoja voi tehdä, voimme ainakin täten symbolisesti tehdä jotain. Emme voi esimerkiksi mennä luovuttamaan ranskalaisille verta, kuten monet siellä asuvat olevat tehneet. Kuvaa vaihtamalla vastustamme pahuutta yhteisessä rintamassa  muiden Länsimaiden ja samanmielisten kanssa. Viestitämme samalla pahoille, että me emme alistu ja seisomme yhdessä. On jotenkin symbolisesti mukava ajatus, että oma protestini on ihan samanlainen kuin mihin Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa päätyi. Otamme yhdessä kantaa länsimaisten arvojen puolesta ja osoitamme solidaarisuuttamme ranskalaisille. Profiilikuvan muuttamiseen voi myös kokea suurta sosiaalista painetta, sillä muuuttamattajättäminenkin on viesti.
Syitä olla valitsematta Ranskan lippua profiilikuvaan


Pääsyy lienee, se ettei moni ole varmaan tullut edes pohtineeksi koko profiilikuvan vaihtoa. Osa ei sitä ehkä teknisesti edes osaisi tehdä (jos eivät ole törmänneet sovellukseen, mikä tekee tuon vaihdon nappia painamalla). Vaihtaminen vaatii siis jonkin verran vaivannäköä ja sitten pitää jossain vaiheessa viitsiä vaihtaa kuva takaisin. Näiden teknisten hankaluuksien lisäksi, moni miettii mitä kuvanvaihtaminen viestittää itsestä. Saattaa tuntua, että ehkä se paljastaisi itsestä liikaa tai tuntuisi hyvin oudolta eikä sopisi minäkuvaan. Osa ei halua ottaa julkisesti kantaa mihinkään asiaan ja haluaa vain huolehtia omista asioistaan. Moni voi myös ajatella, että kantaaottavat ihmiset ovat aktivisteja, joihin he eivät halua leimautua. Ehkä joku myös kokee asettuvansa henkilökohtaisesti vaaraan, terroristien koston potentiaaliseksi kohteeksi, jos julkisesti ottavat kantaa heitä vastaan. Osalla yhdistyy terroriteot ja ennakkoluulot pakolaisia kohtaan hämmentävästi keskenään: jos ottaa kantaa terroritekoja vastaan onko sitten(kin) heidän sortamisensa pakolaisten puolella? Monille vastaus on itsestään selvä, mutta niille jotka katsovat maailmaa pakolaisiin kohdistuvien ennakkoluulojensa kautta, tilanne voi olla hyvin hämmentävä.

Joku on argumentoinut, ettei halua laittaa Ranskan lippua profiilikuvaansa, koska emme ole osoittaneet samaa solidaarisuutta muiden maailmalla tapahtuneiden terroritekojen uhreille. Vaikka tämä argumentti näyttää päällisin puolin hyvältä, se silti mielestäni ontuu. Jos emme voi auttaa kaikkia ihmisiä, onko sitten oikein ettemme auta ketään? On toki selvää, että koska ihmiset ovat samanarvoisia, on väärin, ettemme järkyty yhtä paljon kauempana tehdyistä teoista kuin Eurooppaan kohdistuneista teoista. Vaikka joku asia olisi väärin, ei se silti poista sitä tosiasiaa, että mitä lähempänä maantieteellisesti tai kulttuurisesti pahoja asioita tapahtuu sitä syvemmin ne meitä koskettavat. Eikä muiden maanosien terroritekojen uhreja lohduta yhtään, jos jätämme profiilikuvamme vaihtamatta.
Rakennukset Ranskan lipun väreissä


Tämä sama Ranskan lipun symbolisesen heiluttamisen -ilmiö ja päätöksentekoproblematiikka koskee myös monia yrityksiä ja yhteisöjä. Maailmalla on valaistu julkisia rakennuksia ja muistomerkkejä trikolorin värein. Suomessakin ainakin Oopperatalo ja Kuopion musiikkitalo valaistiin. Muidenkin julkisten rakennusten ylläpitäjät ovat varmaan pohtineet asiaa. Valaiseminen vaatii silti huomattavasti enemmän vaivannäköä kuin pelkkä profiilikuvan vaihto. Toisaalta ehkä myös riski leimautua terroriteon mahdolliseksi kohteeksi ovat rakennuksilla yksityisiä ihmisiä konkreettisempia, mikä toki tekee kannanottamisesta uhmakkaampaa ja uljaampaa.


Tekivät ihmiset sitten millaisia päätöksiä tahansa Facebookin profiilikuviensa suhteen, tämä kannanoton mahdollisuus on mielestäni ollut hieno asia. On hienoa, että moni on halunnut yhteisessä rintamassa osoittaa tukeaan Ranskalle ja että symbolinen lipunkantaminen somessa on yhdistänyt monia ihmisiä. Ennen kaikkea mielestäni on hienoa, jos symbolisen lipunkantamisen mahdollisuus on saanut meidät pohtimaan solidaarisuutta, arvojamme ja valintojamme.

Kommentit