Jääkiekon SM-liigajoukkueiden fanittaminen liittyy paikkakuntaan, menestykseen, pelityyliin tai symboliarvoon


Selvitin Olutta ja urheilua -tutkimuksessa urheilun fanittamista. Tutkimukseen oli vastannut kaikkien SM-Liigajoukkueiden faneja, mutta vain kuuden joukkueen faneja (Tappara, Hifk, Jyp, Ässät, Kärpät, TPS) oli vastaajien joukossa riittävän monta, että heidät voitiin ottaa mukaan tarkempaan analyysiin.

On kiinnostavaa, että suhde paikkakuntaan on tärkeä kaikkien joukkueiden kohdalla (50-80%). Vähiten tärkeää se on Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Näistä kaupungeista löytyykin muitakin menestyviä jääkiekko- tai jalkapallojoukkueita, joten ehkä paikkakuntalaisuus ei ole niin merkittävää kuin esimerkiksi Porissa. Ässien kannattajista 80% sanoo, että porilaisuus tai suhde Poriin on merkittävä asia heidän joukkuevalinnassaan. Tämä saattaakin selittää sen, että vaikka Ässät eivät tällä kaudella varsinaisesti menestyneet, he silti onnistuivat myymään hallin täyteen useita kertoja kauden aikana ja saavuttivat jopa kaikkien aikojen yleisöennätyksen.


Paikkakunnan merkitys näkyy myös siinä, miten eri heimoihin  (vastaajan oma määritelmä) kuuluvat valitsevat suosikkijoukkueensa. Lappilaisista 73% kannattaa Oulun Kärppiä. Kärpät on tärkeä myös pohjalaisille, vaikka pohjalaiset toki kannattavat myös Vaasan Sporttia. Se ei ole yllättävää, että Helsingissä kannatetaan Hifkiä tai Jokereita, Tampereella Tapparaa tai Ilvestä, Oululaiset tykkää Kärpistä ja Keskisuomalaiset Jypistä. Loogiselta tuntuu sekin, että saaristolaisista ja suomenruotsalaisista 80% kannattaa Hifkiä ja loput TPS:ää tai Vaasan Sportia. Turkulaiset tykkäävät länsirannikon joukkueista, enemmistö toki tykkää TPS:stä, mutta jos suosikki ei ole TPS se on joko Lukko tai Ässät. Savolaisille Kalpa ja muut paikalliset joukkueet ovat ykkösiä, mutta sieltä löytyy myös kaukorakkautta eli Kärppien, Jypin ja Ässien kannattajia. Kaikki satakuntalaiset eivät ole ässäfaneja, sillä satakuntalaiset tykkäävät myös Tapparasta ja TPS:stä. Hämäläiset kannattavat eniten Pelicansia, mutta myös esimerkiksi Kärppiä. Karjalaiset jakaantuu Saipan, HPK:n ja muiden joukkueiden kannattajiin.

Kun tarkastellaan sitä, miksi ihmiset fanittavat juuri tiettyjä SM-liigajoukkueita paljastuu kiinnostavia eroja. Kärppien fanitusta näyttäisi selittävän menestys huomattavissa määrin. Tämä ei ole mikään ihme, koska on peräkkäisiä tuoreita suomenmestaruuksia. Tämän kyselyn aineisto on kerätty ennen viime syksyn SM-liigakauden avausta, joten tämän kauden menestykset tai menestymättömyydet eivät ole vaikuttaneet tuloksiin. Kärppien fanittaminen ei tunnu symboloivan mitään sen kummenpaa, kuten muilla joukkueilla. Ässien fanittamista selittää eniten suhde paikkakuntaan, fanitushistoria, kannattajajoukkoon samaistuminen ja fanituotteet. Kävin Porin torilla Ässien voitonjuhlissa vuonna 2013, josta alussa oleva kuvakin on otettu. Oli jotenkin liikuttavaa nähdä sellainen määrä rollaattorien avulla liikkuvia papparaisia Ässä-paidoissaan. Näin myös vauvoja ässäpaidoissa imemässä Ässä-tuttia. Jypin fanittamista selittää paikkakuntasuhteen ja menestyksen lisäksi tietynlainen pelityyli ja yksittäiset taitavat pelaajat. Jyppiläisyys myös symboloi tärkeitä asioita ja kannattajajoukkokin houkuttaa. TPS:n fanittaminen selittyy fanitushistorialla ja sillä, että tepsiläisyys symboloi tärkeitä asioita. Sen sijaan kannattajajoukko ja fanituotteet eivät juurikaan houkuttele. Hifkiläisyys perustuu symboliarvoon, historiaan ja pelityyliin. Kiinnostavinta tässä tutkimuksessa on tapparalaisuus. Tapparan fanittamiseen vaikuttavat suunnilleen kaikki luetellut asiat enemmän kuin muiden joukkueiden. Tapparan fanittaminen perustuu niin fanitushistoriaan, menestykseen, yksittäisiin pelaajiin, symboliarvoon ja fanituotteisiin.

Kommentit